Avocadoens Rejse
CoboStories er en sjov, lærerig ting at lave sammen derhjemme. Børn og voksne kan deltage på lige vilkår og alle lærer noget undervejs. Det er udfordrende og spændende og tidskrævende. Det kræver koncentration og fantasi og giver helt sikkert en masse timers samarbejde!
Når man skal lave stop motion historier derhjemme, skal man starte med at forberede sig.
Det I har brug for er:
- En tablet med CoboStories app’en installeret. Kig i menuen til venstre og klik på download linket, der matcher dit behov 🙂
- Et stativ til at holde din tablet. Det kan I lave selv her eller her . I kan købe et CoboStories stativ her
- I skal bruge baggrunde, karakterer og indhold I kan bruge til at animere med. De kan downloades her: I kan naturligvis også bare være kreative og lave jeres egne.
Her er en skabelon, til at lave CoboStories indhold med:
Husk at alt kan bruges når man laver film – det er kun fantasien, der sætter grænser…
Hvis I vil vide hvordan appen virker, så se her:
Rigtig god fornøjelse!
Som undervisning er CoboStories uovertruffent til at lære om vanskelige emner. Børnene kan selv sætte billeder på en masse vanskelige tanker. I denne tid er det også et godt værktøj til at få mor og far involveret i undervisningen hjemmefra.
Når man skal lave stop motion historier derhjemme, skal man starte med at forberede sig. Det I har brug for er:
- En tablet med CoboStories app’en installeret. Kig i menuen til venstre og klik på download linket, der matcher dit behov 🙂
- Et stativ til at holde din tablet. Det kan I lave selv her eller her . I kan købe et CoboStories stativ her.
- I skal bruge baggrunde, karakterer og indhold I kan bruge til at animere med. De kan downloades her: I kan naturligvis også bare være kreative og lave jeres egne.
Her er en skabelon, som beskriver, hvordan man kan arbejde med at lave sit eget indhold.
Husk at alt kan bruges når man laver film – det er kun fantasien, der sætter grænser.
Det er vigtigt når man laver stop-motion at forstå følgende principper:
Vi arbejder altid lineært. Det vil sige at man starter sin film med at optage første billeder og så arbejder man sig langsomt fremad til man når sidste billede. Man kan ikke efterfølgende lave om i rækkefølgen.
Det skaber et behov for god planlægning. Vores forslag er, at I arbejder på denne måde:
- Undersøg emnet. Hvis nu I skal lave en film om hamstring i forbindelse med Coronakrisen, så start med at undersøge dette emne sammen. I finder masser af information fra relevante kilder inde på forløbssiden på platform.cobostories.com. (Den side I læser dette på – scroll ned og klik på udfordringer!)
- Lav et storyboard. I kan downloade og printe en skabelon her – eller I kan bare tegne dem selv. Et storyboard er en hurtig beskrivelse af hvilke scener, der skal optages – og hvad der skal ske i hver scene.
- Lav alle elementerne klar. Sørg for at I har baggrundene og figurerne I skal bruge.
- Smil og vink – husk vi har det sjovt!
- Optag filmen i CoboStories app’en. Lav så mange billeder I kan – og husk at små bevægelser er bedst! Brug ”Spøgelsesfilteret” (Onion skin) til at se det sidste billede i forhold til det næste billede.
- Tryk ”Play” ofte. Det er godt at kigge på det I laver undervejs – og det sikrer også at I skal lave så lidt som muligt om!
- Nyd fejlene. Hver gang bliver I lidt klogere!
- Lav lyd til filmen! I kan optage 1 lydspor og lægge 1 stykke musik på. Husk at gøre det – og lad være med at være bange for at lyde dum – det kan sagtens laves om, hvis I kommer til at sige noget forkert!
- Husk at når I gemmer filmen, er den låst og kan ikke længere redigeres!
- Brug galleriet til at se nogle af de film andre har lavet og bliv inspireret.
- Husk at uploade jeres film, når I er færdige – så andre kan få glæde af den i galleriet!
Med CoboStories er det vigtigste at børnene får sat ord og billeder på deres egne historier. Og specielt når emnerne er svære. Når vi arbejder med CoboStories forsøger vi at fastholde os i en proces, der sikrer at vi kommer rundt om alle vigtige elementer. Det er det vi kalder CoboStories læringsproces og du kan se de forskellige faser under beskrivelsen nedenfor. Processen er et værktøj du kan bruge til at hjælpe dig i planlægningen af dit arbejde.
- Dansk
- Engelsk
- Natur/Teknik
- Historie
- 4. klasse
- 5. klasse
- 6. klasse




Vi kommer til at arbejde i en kort, intens proces – og vi kommer til at fejle undervejs. Det er ok – og er en del af målet. Når vi arbejder med at skabe historier, arbejder vi også med en masse muligheder for læring. Omkring emner som ikke altid er så lette at beskrive eller snakke om.
Vi anbefaler at arbejdet foregår i grupper med maksimalt 3 deltagere.
Ud over de åbenlyse fagfaglige temaer og emner, der arbejdes med, er det vigtigste formål ved at bruge CoboStories på denne måde, at træne og arbejde med: kreative processer, samarbejde, kommunikation, Storytelling. Feedback og kritik foregår løbende som en naturlig del af arbejdet (Feedforward).
Avocadoerne dyrkes i Chile, hvor Avocadotræerne har gode vækstbetingelser. Men det kræver store mængder vand at gro en enkelt avocado. Dette betyder, at man tager vand fra andre planter – og dyr – og bruger på avocadoerne. Det efterlader store områder i Chile i en permanent tørketilstand.
https://www.kcet.org/shows/earth-focus/episodes/avocado-wars-the-battle-over-water-rights-in-chile
https://old.danwatch.dk/undersogelseskapitel/saa-meget-vand-gaar-der-til-en-avocado/
https://danwatch.dk/undervisning/intensiv-dyrkning-avocado-suger-jorden-toer-chile/
https://groenforskel.dk/avocado/
Under skibstransporten, som tager omkring tre uger, befinder avocadoerne sig i kølecontainere i en såkaldt kontrolleret atmosfære, hvilket betyder, at niveauet af oxygen sænkes, mens niveauet af kuldioxid bliver forhøjet. På den måde holder frugterne sig friske længere. Avocadoerne bliver transporteret med lastbiler fra plantagerne til pakhuse, hvor de vejes, vaskes og sorteres efter størrelse. Frugterne bliver kølet ned til omkring 4 -8 °C i kølekamre. På den måde modner de ikke for tidligt. De fleste chilenske avocadoer, som bliver solgt i Danmark, ankommer først til Rotterdam i Holland, hvor de gennemgår en kunstig modningsproces. Avocadoerne bliver placeret i såkaldte modningskamre, hvor de i 7-14 dage opbevares i et rum med en temperatur mellem 16-20 °C.
Den lange transport og de mange opbevaringsmetoder koster en masse dieselolie, benzin og andre ting, der forurener. Transporten kræver også at der er mange mennesker involveret. Og dermed mange der skal tjene penge på avocadoerne. Så den enkelte bonde i Chile tjener måske kun 50 øre pr. avocado. Det gør det svært at dyrke avocadoerne miljømæssigt korrekt, da indkomsterne er så små at alle tricks må tages i brug for at bønderne kan overleve.
http://raastof.ve.dk/carte-blanche-fly-skibes-drivhusgasudledninger/
https://www.dr.dk/nyheder/indland/fakta-vaerd-vide-om-verdens-stoerste-containerskib
Der er masser af muligheder for at dreje emnet i en faglig retning, der passer til de faglige emner I arbejder med lige nu. Vil man have mere fokus på den fysiske proces omkring kontrollerede atmosfærer, så er det det vi arbejder med. Vil man have mere fokus på de samfundsmæssige konsekvenser af privatisering, så er det det, vi arbejder med. Workshoppens konkrete indhold planlægges altid direkte med de deltagende lærere og pædagoger.
Hvis du vil have CoboStories på besøg på din skole, er her en plan for en workshop, der kan gennemføres på en dag. Den handler om at få eleverne til at beskrive Avocadoens Rejse. Vi leverer indholdet og det filmfaglige til jer – I står selv for at give det fagfaglige form og kontekst.
DAGSPLAN:
8:00 – 8:30
- Introduktion
- Visning af CoboStories stativer og app’en ”Filmværkstedet”
- Snak om at lave film
- Introduktion af emnet
9:00 – 10:30 Udforsk:
- Vi undersøger emnet og bliver klogere
10:30 – 11:30 Opfind:
- Lav et storyboard med de scener, der beskriver den film I vil lave
11:30 – 12:00 Frokost
12:00 – 13:30 Skab:
- Vi optager filmen i CoboStories. Husk at lave fejl! Det er sådan vi bliver klogere…
13:30 – 14:00 Præsentér:
- Alle grupper viser deres film og forklarer deres ide. Vi taler om processen.
Hvis du har købt CoboStories og indholdspakken Avocadoens Rejse, er her et bud på et forløb over 8 lektioner, der handler om at få eleverne til at beskrive Avocadoens Rejse. Vi leverer indholdet og det filmfaglige til jer – I står selv for at give det fagfaglige en form, der giver mening i jeres undervisning.
1 lektion
- Introduktion
- Visning af CoboStories stativer og app’en ”Filmværkstedet”
- Snak om at lave film
- Introduktion af emnet
2 lektioner – Udforsk:
- Vi undersøger emnet og bliver klogere
2 lektioner – Opfind:
- Lav et storyboard med de scener, der beskriver den film I vil lave
2 lektioner – Skab:
- Vi optager filmen i CoboStories. Husk at lave fejl! Det er sådan vi bliver klogere…
1 lektion – Præsentér:
- Alle grupper viser deres film og forklarer deres ide. Vi taler om processen.Avocadoens >
CoboStories leverer: Baggrunde, figurer, indhold, stativer, tablets samt instruktører, der guider jer igennem dagen. Indholdet får I lov at beholde efter dagen er slut og alle film bliver efterfølgende gjort tilgængelige, så I kan vise dem frem.
Scener: Plantage, Modningsfabrik, Supermarked, Verdenskort, Europa kort, Spisebord
Indhold: Avocado, Pile, Skilte, Skib, Lastbil, Indkøbsvogn
Karakterer: Avocado
Hvad skal i levere?
- I skal selv have: internetadgang, sakse og tuscher
- I skal også levere godt humør, elever og lærere, der vil have en sjov, spændende oplevelse!
- I skal forberede fagfagligt indhold til emnet, hvis der skal gennemgås noget specifikt til jeres fag.
Reflektionsspørgsmål: Efter vores filmdag, er her nogle forslag til, hvordan i kan komme videre med at snakke om avocadoer og hvad det gør ved verden, at de bliver produceret og transporteret som de gør.
- Snak om, hvad den enkelte bonde får for sine avocadoer i forhold til, hvad de koster i supermarkedet herhjemme?
- Snak om modningsprocessen og det faktum, at der bruges energi på at modne avocadoerne før de lander i Danmark. Kan man gøre det smartere?
- Snak om transporten? Hvordan påvirker det verden at vi har så mange skibe, der transporterer mad fra eksempelvis Chile eller Mexico til Danmark? Kan man gøre det på en anden måde?