FILMVÆRKSTEDET
Indskoling




FILMFORTÆLLINGEN
- Kreativitet & Sprog
- Kreative og musiske udtryksformer
- Krop og bevægelse
- Engagement og fællesskab
- Sociale Kompetencer
- Sprog
- Tal med børnene om filmfortællinger, inden I går i gang.
- En filmfortælling består ofte af:
- En start, en midte og en slutning.
- En hovedkarakter, der skal igennem prøvelser for at nå et mål.
- En modstander, der forsøger at forhindre hovedkarakteren i at nå et mål.
- Nogen, der hjælper hovedkarakteren med at nå sit mål.
- Læs eventuelt et eventyr og tal om opbygningen af historien.
- Lad nu børnene selv digte en fortælling som et eventyr. De skal tage udgangspunkt i de figurer og baggrunde, der ligger i CoboStories tasken.
- Lad børnene forsøge at arbejde med denne skabelon for deres filmfortælling.
- Lad børnene animere deres filmfortælling, som de ønsker, den skal være. Vær opmærksom på, at børnene kan have brug for hjælp i denne proces, så vær omkring barnet uden at være styrende.
- Lad børnene tegne deres egne figurer og baggrunde til deres film, eventuelt også små rekvisitter (ting, der betyder noget i fortællingen, f.eks. en tryllestav).
- Lad nu børnene lave en stop-motion film, hvor de holder fast i deres fortælling.
- Lad dem tale ind over billederne og lægge musik ind over.
- Hvis børnene går i stå, så hjælp dem videre ved at gå ind i legen og vær medfortæller. Træk dig, når barnet er kommet i gang igen.
Når man arbejder med CoboStories Bogværksted og de små klasser, er det naturligvis vigtigt at vi, som voksne, styrer processen. Men det er også vigtigt, at vi ikke styrer for meget. Vi vil gerne have, at børnenes egne ord og tanker kommer til udtryk i deres historier! Det nedenstående er tænkt, som inspiration til en proces, I kan bruge, til at sætte rammerne for, hvordan et bogforløb med CoboStories kunne se ud:
Præsentér
Når filmen eller bogen er færdig, skal den vises frem. Måske på en stor skærm, måske som et link hjem til forældrene – måske bare på den tablet, I har lavet filmen på. Snak om processen eller om de har husket noget nyt fra emnet. Husk at se filmen eller læs bogen igen om 1 måned, og husk på den gode oplevelse, I havde med at lave den!




Udforsk
Vi sætter scenen og fortæller børnene, hvad der skal ske. De skal lave en film eller en bog og de skal gøre det med billeder, de selv tegner og historier, de selv opfinder.
Skab
Skab historien I er blevet enige om. I kan tegne selv, hvis ikke, I lige huskede at tage et billede. Børnene kan lave tegninger og figurer af dem selv. Husk at alle fejl er muligheder for at lære – og husk at det skal være sjovt at lave film og bøger!




Opfind
Snak med børnene om, hvad historien skal indeholde? Hvad de kunne tænke sig? Gå med, når der kommer skøre indfald og tanker, og understøt dem i den kreative proces, ved at vægte alle ideer og tanker lige højt. Også dem, der ikke lige virker ”realistiske”. Målet er at vi sammen skaber et komplet billede af den film, der skal laves – før vi laver den!
Eksempel: Vi skal lave en film eller en bog om vores tur til stranden. Vi skal bruge et billede af stranden, og vi skal tage billeder af de ting vi fandt på stranden. Vi skal vise den sten vi fandt og også en racerbil! Vi skal også vise børnene, der var med. Lav et storyboard med tegninger, der viser, hvad der skal ske, i hver scene i filmen, hvis I laver en film!